15 nov 2018

Zelf kruidenmengsels maken is zo makelijk


Ken je dat? kasten die vol staan met conserven blikken enz .en waarvan je ff was vergeten dat je het ooit had gekocht, omdat je toen dacht ''ooit komt dit van pas'', (een blik pompoenpuree dat ik ooit kocht, voor geval ik een keer geen zin had om zelf pompoen puree te maken, en dus ivm houdbaarheid bijna weg kon gooien), dus bedacht ik om hier een cake van te maken maar dan moet je deze wel kruiden met Pumpkin pie spices voor een lekkere herfst/winter smaak en dan kun je nergens Pumpkin pie spices kopen! Oke wel kaneel en koekkruiden maar dat is niet hetzelfde.
Oke nou dan maak ik het zelf wel enne mmmmm hij is super geworden (ook voor door de koffie zoals bij Starbucks of door je granola ), dus deel ik het receptje natuurlijk met jullie.
En zo heb ik meer kruidenmengsels gemaakt wat dacht je van een Grieks kruidenmengsel, zalig door bv gehakt,  je waant je meteen in Griekenland.
En zo greep ik in Nederland dus ook mis toen ik Amerikaanse Old Bay seasoning zocht voor door de crabcakes (krabkoekjes) dus ook deze zelf gemaakt, naar aanleiding van het ingrediënten etiket haha tja je moet toch wat.
Hieronder dus de recepten voor de kruidenmengsels en ik zet ook meteen het recept van de pompoencake en die van de crabcakes erbij 
Voor de kruidenmengsels zet ik de ingrediënten en de hoeveelheden neer, voor alle mengsels geldt dat als je zelf iets maalt, bv de kruidnagel, dat je deze na het malen (in vijzel of keukenmachine) even zeeft ivm stukjes. 
Roer alle ingrediënten echt goed door elkaar 2 minuten lang zodat alles zogezegd blend, bewaar de kruiden in een afgesloten (schoon) potje op een droge donkere plek.
Ze zijn ongeveer 1 jaar houdbaar
Enne laat weer even weten wat jullie ervan gemaakt hebben en/of ervan vonden in een reactie xx


Pumpkin pie spice

6 eetlepels gemalen kaneel.
4 theelepels gemalen gember.
4 theelepels gemalen nootmuskaat.
3 theelepels gemalen pimentbessen.
3 theelepels gemalen kruidnagel.
1/4 theelepel gemalen foelie





Pompoencake met appelcider glazuur

Ingrediënten

425 gr Pompoenpuree
1 pak cakemix
2 theelepels Pumpkin pie spice
Glazuur:
240 gram poedersuiker
3 eetlepels appelcider of appelsap
1/2 theelepel pumpkin pie spice

Bereiding

Mix de puree met de cakemix en de pumpkin pie spice, in een kom, met een mixer heel goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.
Nee je voegt niets toe ook niet wat op het cake pak staat!
Vet een bakblik of ovenschaal in (niet te groot bv 30x23 of een tulbandvorm) en vul deze met het beslag.
Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 30 min.
Test met sateprikker of deze droog uit de cake komt want dan is ie klaar.
Laat de cake afkoelen voor je hem glazuurt.

Glazuur:
Laat in een pannetje de suiker met de appelcider smelten en voeg de pumpkin pie spice toe roer nog even goed door maar laat de glazuur niet teveel inkoken dan word hij heel dik, dat had ik dus pfff
Drizzle dit over de cake en laat afkoelen, let op de cake is een beetje zompig maar dat hoort zo






Griekse kruiden mix  (1 eetlepel op 150 gram gehakt)

1 theelepel zout
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels komijn
2 theelepels tijm
2 theelepels peterselie
3 theelepels oregano
1/2 theelepel cayenne peper
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel kaneel



Old Bay seasoning

1 eetlepel selderiezout
2 eetlepels gemalen laurier
2 eetlepels gerookte paprika poeder
1 1/2 eetlepel gemalen zwarte peper
1 eetlepel mosterdpoeder
1/4 eetlepel gemalen piment
1/4 eetlepel Cayenne peper
1 snuf kaneel
1 snuf nootmuskaat
1 snuf gemberpoeder


Krabkoekjes (Crabcakes) (recept van Carrie Solomon)

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 50 g mayonaise
  • 25 g gehakte sjalot
  • ½ teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel Old Bay seasoning
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 theelepel bieslook
  • 50 g crackers (bijvoorbeeld cracottes)
  • 240 g krabvlees uit blik (uitgelekt) of het vlees van een gekookte krab
  • 20 g boter
  • 1 eetlepel olijfolie

  • Bereiding

  • Meng het ei, de mayonaise, de sjalot, de knoflook, de old bay seasoning, de peterselie en de bieslook. 
  • Maal de crackers in een vijzel of met een deegroller tot poeder. 
  • Voeg het poeder toe en meng goed. 
  • Doe het krabvlees erbij zonder het eerst te verkruimelen; dat gebeurt vanzelf als je alle ingrediënten mengt. 
  • Verdeel het mengsel in 4 balletjes en duw ze een beetje plat: nu heb je  krabkoekjes.
    Verhit de olijfolie met de boter in een (gietijzeren) koekenpan op halfhoog tot hoog vuur.
  •  Wacht tot de boter bruist, leg dan de krabkoekjes voorzichtig in de pan en bak ze 4 minuten aan elke kant.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten