Koffie, koffie en nog eens koffie
Tja wat zal ik zeggen, ik was nooit een koffiedrinker, dat is echt iets van de laatste jaren en het begon in Griekenland waar ik een jaar of 4 terug een Granita (slush ijsdrankje) wilde bestellen en dacht dat dat daar Frappé heette.
Dom natuurlijk maar mijn verstand van de Griekse taal was toen nihil, gelukkig spreek ik het tegenwoordig wel een beetje althans ik kan me verstaanbaar maken, ik bestelde dus een Frappé en vroeg "is dat Ice" de serveerster begreep hieruit dat ik nog een bol ijs erin wilde en schudde vol begrip ja.
Ik kreeg dus een IJskoffie met een bol vanilleijs erin, tja totaal niet wat ik bedoelde maar ik wilde niet zeuren als domme toeriste zijnde en heb hem maar opgedronken en ik moet zeggen ik vond het verdomme lekker zeg.
Zo begon mijn koffiesmaak zich te ontwikkelen want vanaf die tijd ben ik in de zomer Frappé gaan drinken in Griekenland en maakte ik het later ook thuis, ik nam de blikjes Nescafé gewoon mee terug naar huis, want ik blijf zeggen die is anders dan hier en daarmee maakte ik de zalige Griekse ijscoffee, tegen de zomer zal ik het recept hier plaatsen.
En toen werd het winter en tuurlijk kun je het ook in de winter drinken, maar ik ben nogal een kou kleum en heb dan liever een warm drankje, en toen ontdekte ik zo een jaar of 2 terug de Latte en Latte Machiato en jaaaa ook dat vond ik nu lekker, zolang er dus maar veel melk inzit en 2 zoetjes of een klein beetje suiker.
Intussen heb ik ontdekt dat ik gewone koffie of wat voor koffie dan ook waar een sterke koffiesmaak aan zit nog steeds niet echt super lekker vind maar ik drink het af en toe wel.
En zo komen we op Starbucks, wauw wat heb ik daar al lekkere koffie specialiteiten gedronken zeg en dan helemaal de Pumpkin spice latte die elk jaar als herfst specialiteit van september tot en met november (geloof ik) te verkrijgen is. Helaas zit er niet echt een Starbucks hier in de buurt of ik moet speciaal ervoor naar Schiphol, Haarlem of Amsterdam rijden en dat is nou een beetje overdreven, alhoewel als ik daar in de buurt rij dan rij ik er echt ff voor om hoor.
Vandaar dat ik deze lekkernij gewoon zelf maak met pompoenpuree, wat ik tegenwoordig standaard in de vriezer heb liggen, en mijn zelfgemaakte Pumpkin pie spices (zie het recept in voorgaande blog van 15 november) omdat de kant en klare pompoenpuree blikjes die ik voorheen gebruikte, ook voor andere doeleinden zoals cake enz., niet meer te koop zijn bij de Aziatische winkel waar ik het altijd kocht, wel trouwens bij Sterk in Amsterdam!!
Voor een cake of iets dergelijks wil ik daar nog wel heen rijden maar omdat ik de Pumpkin spice latte vaak drink heb ik dus zelf pompoen gekookt en gepureerd en in ijsblok vormpjes ingevroren zodat ik een blokje per beker latte kan gebruiken.
Je maakt de de latte dus als volgt:
Pumpkin spice latte
Ingrediënten
1 kopje espresso
1 eetlepel pompoenpuree
200 ml melk
1 theelepel Pumpkin pie spice
1 theelepel vanille extract
1 theelepel suiker
Slagroom
Bereiden
Maak dus eerst pompoenpuree door pompoenstukjes (zakje AH of diepvries) te koken, ongeveer 13 minuten, giet ze af en pureer de stukjes geheel glad met een staafmixer.
De puree kun je afgekoeld ongeveer 3 dagen in je koelkast bewaren, maar je kunt dus ook een ijsblokvorm vullen en ze invriezen dan zijn ze zeker 2 maanden houdbaar.
Doe nu de melk in een pannetje en voeg hier de puree, de suiker en de Pumpkin spices aan toe en breng dit aan de kook.
Haal de pan van het vuur en doe de vanille en de espresso er bij en giet dit in een grote beker of glas en garneer met slagroom (mits je dat wilt natuurlijk) en nog een snufje van de Pumpkin spice
En nu......genieten maar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten