20 okt 2018

Eendenborstfilé bakken

Regelmatig is manlief in het buitenland voor zijn werk, dat is niet erg maar soms wel saai in het weekend, dus ik kook dan gewoon iets lekkers voor mezelf en vandaag werd dat een Eendenborst file met een mosterdsaus, oke geen culinair hoogstandje maar oh zo lekker ... mits goed gebakken want de eendenborst moet echt nog rosé zijn anders word hij te droog en taai
Oke hoe bak je nou een perfect gegaarde eendenborst.

Haal de eendenborst een half uur vantevoren uit de koelkast en verpakking en laat deze op kamertemperatuur komen.
Dep de eendenborst droog met wat keukenpapier en snij dan de vet kant in met een heel scherp mes er moeten kleine ruitjes ontstaan zeg maar dus 2 kanten op diagonaal snijden.
Pas wel op dat je niet in het vlees snijd maar alleen in het vel!
bestrooi nu beide kanten met peper en zout en wrijf dit in.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en dan bedoel ik echt hoog want de pan moet goed heet worden, je gebruikt namelijk GEEN boter of olie want er komt genoeg vet van de eendenborstfilé af tijdens het bakken.
Leg nu de eendenborstfilé op de velkant in de hete pan en bak deze kant minimaal 3 minuten maar wil je minder rosé dan 5 min.
Je kunt nu eventueel de vleeskant lichtelijk bestrooien met kaneel dat maakt het vlees iets zoetiger en geeft een vollere smaak.
Keer nu de eendenborstfilé om in de pan en bak deze kant nog 30 a 60 seconden.
Haal de filé uit de pan en wikkel deze in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Haal na deze rusttijd uit de folie en snij het vlees in dunne plakjes en serveer ze op een schaal of bord.

Omdat ik niet van sinaasappelsaus houd maak ik er mosterdsaus bij, deze maak ik als volgt

Gebruik dezelfde (nog hete pan!) pan als waar je de eendenborst in bakt

Mosterdsaus

Groentenbouillon (gewoon van blokje) 
-of maak zelf vantevoren verse bouillon van stukken eendenkarkas {aangebraden in wat boter in dezelfde pan als waar je de bouillon in maakt}, soepgroenten, tijm, laurier, peterselie en selderij en vul af met water, laat dit 3 a 4 uur trekken.
50 gr boter
1 glas cream sherry
1 bekertje slagroom
1,5 el grove mosterd

Giet het braadvet uit de pan waarin je de eendenborst hebt gebakken en blus deze nog hete pan! 
af met wat bouillon en de sherry.
Roer de slagroom erdoor en laat dit inkoken op hoog vuur maar blijf wel roeren, als de saus een beetje stroperig begint de worden doe je de mosterd erbij en als deze is opgenomen bij de saus doe je al roerend de boter erbij in delen.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten