Gezond het nieuwe jaar in met Salades
Wie heeft ze niet....Voornemens voor het nieuwe jaar? Nou om eerlijk te zijn had ik ze nooit of eigenlijk ik had er altijd 1 en dat was altijd het voornemen om geen voornemens te hebben want zeg nou zelf waarom beginnen met afvallen, stoppen met roken of wat dan ook alleen omdat je je na de feestdagen schuldig voelt?
Nee stoppen met roken heb ik gedaan in 2014 en dat was eind februari, ook was het geen voornemen maar gewoon een soort ingeving (beste ever!)
En diëten deed ik het hele jaar door, zonder succes overigens vandaar de Gastric bypass 2 jaar terug, Nee voornemens deed ik niet aan.
En dit jaar, ja je gelooft het nooit Moon heeft een voornemen!!! en nu willen jullie weten wat het is zeker? Oke ik zal eerlijk zijn ik ben niet de beste huisvrouw op aarde, oke met koken kom ik een heel eind en schoon is het hier ook, maar wat betreft opruimen oh oh.
Ik ben nogal een rommelkont en iedereen die mij kent weet dat maar dit wil ik nu gaan veranderen, Moon gaat meer opruimen en ik ben al goed op dreef heb al aantal dingen echt opgeruimd en weggegooid enz. maar het rare is dat ik het nu meer een troep vind op bepaalde plekken omdat ik overal tegelijk begin en het nergens nog echt af is hahahaha dus verbeter punten zijn overal nog aanwezig hier, zo heb ik al hele stapels Allerhande, Hallo's en Boodschappen weggegooid zonder erin te kijken want daar begon ik mee en nu ligt er een hele stapel uitgescheurde recepten pagina's op mijn bank daar moet ik nog even een plekje voor zoeken ik heb vast nog ergens een map liggen hihi
.
Deze projecten vergen tijd dus dat gaat af van de diner kooktijd en manlief is de sigaar die krijgt nu regelmatig een simpele maaltijd, voordeel is wel dat het ook gezond is want meestal word het een salade en intussen heb ik super lekkere salades gemaakt en vind ik dat ik ze jullie niet mag onthouden. Oke het is eigenlijk een onderwerp voor het voorjaar maar waarom zou je in de winter geen salades eten toch? En naast de salade serveer ik ook vaak nog een stukje vlees zodat ik toch nog mijn proteïne binnenkrijg en om man lief tevreden te houden haha.
Hier volgen dus een aantal recepten en dan zal ik in het voorjaar nog meer salade recepten plaatsen.
Tortellinie salade
4 pers.
Ingrediënten
500 gr Tortellinie pasta met kaas of kaas en ham
250 gr cherrytomaatjes
125 gr rode ui
125 gr Artisjok harten in stukjes (potje Artisjok op olie)
125 gr zwarte olijven
125 gr feta
1 komkommer
80 gr verse Basilicum blaadjes in stukjes gescheurd
Voor de dressing
125 ml Olijfolie
80 ml Frambozen of Appel azijn
1 a 2 teentjes geperste knoflook
1 tl oregano
1 tl gedroogde basilicum
1/2 tl tijm
2 tl suiker
1 el Dijon mosterd
1/2 tl zout
zwarte peper
Sap van 1/2 citroen
Kook de Tortellinie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (zelf gebruik ik verse) giet af en laat deze afkoelen
Maak intussen de dressing door alle ingrediënten samen in een afsluitbaar bakje of potje te doen en deze goed door elkaar te schudden.
Zet tot gebruik even in de koelkast.
Snij de cherry tomaatjes door de helft.
Snij de ui in halve ringen.
Snij de komkommer in plakjes.
Doe dit bij elkaar in een slaschaal en doe hierbij ook de stukjes Artisjok, de olijven en de verse basilicum.
Voeg de Tortellinie toe (als deze is afgekoeld) en verkruimel de feta erboven.
Nu kun je de dressing erover gieten en deze voorzichtig erdoor scheppen.
Salade met zwarte bonen en feta
4 pers
Ingrediënten
2 courgette
2 teentjes knoflook
5 el olijfolie
800 g zwarte bonen
1 citroen (schoongeboend)
20 g platte peterselie
75 g rucola
150 g feta kaas of geiten
150 g wortel julienne gesneden
2 teentjes knoflook
5 el olijfolie
800 g zwarte bonen
1 citroen (schoongeboend)
20 g platte peterselie
75 g rucola
150 g feta kaas of geiten
150 g wortel julienne gesneden
Bereiding
Snijd de courgettes in plakjes en snij de tenen knoflook in dunne plakjes.
Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de courgette, knoflook, peper en snufje zout 10 min. op middelhoog vuur.
Schep regelmatig om.
Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel af en laat uitlekken dep ze droog met keukenpapier.
Rasp de schil van de citroen en pers 1 helft uit.
Klop van 2 el citroensap, 3 el olie, peper en eventueel zout een dressing.
Snijd de peterselie fijn en de rucola in grove stukken
Verkruimel de fetakaas.
Meng de bonen met de wortel, peterselie, rucola, kaas en de dressing op een platte schaal. Schep de courgette om met het citroenrasp en verdeel over de bonensalade.
Snijd de courgettes in plakjes en snij de tenen knoflook in dunne plakjes.
Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de courgette, knoflook, peper en snufje zout 10 min. op middelhoog vuur.
Schep regelmatig om.
Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel af en laat uitlekken dep ze droog met keukenpapier.
Rasp de schil van de citroen en pers 1 helft uit.
Klop van 2 el citroensap, 3 el olie, peper en eventueel zout een dressing.
Snijd de peterselie fijn en de rucola in grove stukken
Verkruimel de fetakaas.
Meng de bonen met de wortel, peterselie, rucola, kaas en de dressing op een platte schaal. Schep de courgette om met het citroenrasp en verdeel over de bonensalade.
Tip: Bak ½ tl chilivlokken mee met de courgette voor pittige smaak
Griekse salade maar dan even anders
Het plan was een gewone Griekse salade en toen ontdekte ik veel restjes dus die heb ik gebruikt en het was een succes alleen de hoeveelheden weet ik niet precies meer haha dus die gok ik, het was een hele grote bak geworden dus zeker voor 6 pers.
Ingrediënten
Bakje cherrytomaatjes (tomaatjes halveren)
1 a 2 uien in ringen gesneden
1 komkommer in halve stukjes
1 grote zak julienne wortel (die had ik toevallig)
Zak verse spinazie blaadjes ontdaan van de steeltjes
1,5 blok feta kaas gebrokkeld
Heksenkaas met room losgeklopt als dressing maar nu schijn je bij de Jumbo deze gewoon als dressing te kunnen kopen hahaha
Dit alles dus bij elkaar en mmmmmm oké het is een beetje veel maar voor 6 personen met wat stokbrood en kruidenboter er bij en ook lekker bij stukje vlees of bij de BBQ, ook die kun je in de winter gewoon gebruiken hoor wij hebben regelmatig een BBQ in de winter hier.
1 a 2 uien in ringen gesneden
1 komkommer in halve stukjes
1 grote zak julienne wortel (die had ik toevallig)
Zak verse spinazie blaadjes ontdaan van de steeltjes
1,5 blok feta kaas gebrokkeld
Heksenkaas met room losgeklopt als dressing maar nu schijn je bij de Jumbo deze gewoon als dressing te kunnen kopen hahaha
Dit alles dus bij elkaar en mmmmmm oké het is een beetje veel maar voor 6 personen met wat stokbrood en kruidenboter er bij en ook lekker bij stukje vlees of bij de BBQ, ook die kun je in de winter gewoon gebruiken hoor wij hebben regelmatig een BBQ in de winter hier.
Kipsalade met kikkererwten
2 pers
Ingrediënten
1 kipfilet of 2 kippendij
1 handvol walnoten
300 gr kikkererwten
1 klein blikje mais
1 rode puntpaprika
2 bosuitjes
4 augurken in stukjes
1 handvol platte peterselie
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels Turkse yoghurt
1 tl Baharat kruiden
1/2 tl Zaatar kruiden
2 pers
Ingrediënten
1 kipfilet of 2 kippendij
1 handvol walnoten
300 gr kikkererwten
1 klein blikje mais
1 rode puntpaprika
2 bosuitjes
4 augurken in stukjes
1 handvol platte peterselie
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels Turkse yoghurt
1 tl Baharat kruiden
1/2 tl Zaatar kruiden
1/2 tl zout
Bereiding
Breng de kipfilet in ruim water aan de kook en laat hem 10 minuten doorsudderen.
Zet het vuur uit en laat hem nog 10 minuten in het hete water liggen. Haal de kipfilet dan uit het water en laat hem even afkoelen.
Snij ondertussen de puntpaprika, bosui, augurken en peterselie fijn en hak de walnoten grof.
Laat de mais uitlekken. De kikkererwten uit blik, spoel je even af onder stromend water.
Pluk de afgekoelde kipfilet uit elkaar en doe het in een kom. Voeg de andere ingrediënten toe en meng alles door elkaar.
Deze salade kun je in de koelkast een dag bewaren.
Zet het vuur uit en laat hem nog 10 minuten in het hete water liggen. Haal de kipfilet dan uit het water en laat hem even afkoelen.
Snij ondertussen de puntpaprika, bosui, augurken en peterselie fijn en hak de walnoten grof.
Laat de mais uitlekken. De kikkererwten uit blik, spoel je even af onder stromend water.
Pluk de afgekoelde kipfilet uit elkaar en doe het in een kom. Voeg de andere ingrediënten toe en meng alles door elkaar.
Laat deze salade een paar uur in de koelkast op smaak laat komen.
Wij aten het op koude pannenkoeken (zonder suiker in het beslag!)
Deze salade kun je in de koelkast een dag bewaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten