17 jan 2019

Alcohol en koken, we beginnen met Advocaat

Het gebeurt niet vaak maar ik had zowaar een overschot aan Advocaat in de kast staan.
Nee niet ingeslagen voor de feestdagen, hoewel dat heel logisch zou zijn geweest, maar ik had een catering klus en had een beetje royaal ingekocht voor het dessert, maar ik wist ook dat de Advocaat toch wel op zou gaan thuis want ik vind een ouderwets Advocaatje met slagroom zooooo lekker en het is echt een jeugdsentiment en brengt mijn gedachten terug naar mijn opa en oma waar ik als kind zijnde altijd stiekem een borrelglaasje kreeg met dit zalige gele goedje en daar deed mijn oma dan een flinke dot slagroom bovenop. De kunst was dan om deze berg niet eraf te laten vallen en om hem zonder knoeien op te eten, tegenwoordig is men zo streng met alcohol dat er denk ik nog maar heel weinig tot geen kinderen zijn die dit nog krijgen haha en ach dat is maar beter ook toch.

Maar terug naar mijn voorraad en wat zou ik ermee kunnen doen, nou een dessert was niet zo moeilijk want een Advoflip is zo gemaakt oftewel een variant op de bekende vlaflip maar daar gaat niet zo heel veel in, dus heb ik ook nog maar een tiramisu met Advocaat en een vruchtencake met advocaat gemaakt en deze smaakte echt lekker alhoewel ik vond dat er niet zo een heel sterke Advocaat smaak aan de cake zat en door de oven verdwijnt de alcohol dusis hij geschikt voor kinderen, althans lijkt mij, maar dat is natuurlijk aan jullie zelf of je het wel of niet aan een kind voorschotelt. De cake lijkt ongebakken van binnen maar dat hoort zo en is juist erg lekker zo.
Voor de Advoflip heb ik geen hoeveelheden vermeld omdat dat ligt in wat voor glas je het gaat serveren en of je mini of gewone maat wilt maken, en de een wil meer Advocaat of vla dan de ander dus ik zou zeggen leef je uit.

Advoflip

Ingrediënten

Advocaat
Chocolade vla
Vanille vla
Slagroom
beetje hagelslag voor garnering
evt. wat aardbeien in stukjes

Bereiding
Vul een glas met laagje aarbei als je dit wilt gebruiken anders begin je met de vanillevla
Dan een laagje chocoladevla
Hierop de Advocaat en als laatste wat slagroom met war hagelslag
Super simpel toch maar super lekker
Op de foto zie je chocolade lepeltjes, deze hadden ze toevallig bij de Lidl dus vond het wel leuk staan maar je kon ze niet te lang vasthouden want ze smolten zo in je hand weg





Fruitcake met Advocaat

Ingrediënten

300 gr bloem
200 gr zachte boter
500 gr fruitmix van aardbeien, frambozen, bramen, rode en blauwe bessen
150 gr creme fraiche
250 gr suiker
7 eieren
2 zakjes vanillesuiker
8 gr bakpoeder (half zakje)
1 el maizena
200 ml Advocaat
Poedersuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden  (hete lucht 175)
Vet een rond bakblik (26 cm) in met boter en bestuif met wat bloem
Maak het fruit schoon
Begin met het maken van de glazuur, doe de creme fraiche, 3 eieren, 75 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker en de eetlepel maizena in een kom en roer dit door elkaar, zet dit nog even weg.
Klop vervolgens de boter, 175 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker en een snufje zout romig met een handmixer en klop de 4 eieren hier 1 voor 1 doorheen.
Meng de bloem met het bakpoeder en klop dit nu afgewisseld met de Advocaat door het beslag.
Doe het beslag in de vorm en strijk glad, en verdeel het creme fraiche glazuur eroverheen.
Verdeel hierover 3/4 van de vruchten en duw deze zachtjes wat aan gebruik de rest van de vruchten voor de garnering.
Bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven en laat hem volledig afkoelen.






Tiramisu met Advocaat

Ingrediënten

200 ml sterke koffie
mini flesje Tia maria of 5 eetlepels
200 gr Lange vingers
500 gr Mascarpone
200 ml Slagroom (opgeklopt)
250 ml Advocaat
3 el poedersuiker
2 el geschaafte amandelen

Bereiding

Rooster de amandelen lichtbruin en laat ze afkoelen
Mix in een keukenmachine of met een handmixer de mascarpone, slagroom en poedersuiker tot een gladde creme
Meng de koude koffie met de Tia maria en doop hier, een voor een, de helft van de lange vingers in en bedekt hier de bodem van een ovenschaal mee.
Verdeel hier de helft van het mascarpone mengsel over en daarop de helft van de Advocaat.
Doop de rest van de lange vingers weer in de koffie en verdeel ze over de advocaat
Dan de rest van de mascarpone en eindig met de rest van de Advocaat.
Strooi hier het Amandelschaafsel overheen en eventueel wat poedersuiker.
Dek de schaal af en zet hem in de koelkast, let op haal hem half uur voor je hem gaat serveren eruit.







2 opmerkingen:

  1. Ik kijk altijd uit naar je recepten. Ik ben echt fan van advokaat. Ik ga gelijk een advocaatje met slagroom nemen.

    BeantwoordenVerwijderen